Jelly in Italy

Jelly in Italy

Trulli in Alberobello

Mustsee in de regio Puglia: Alberobello
De meeste trulli (meervoud van trullo) vind je in de buurt van Alberobello. De trulli-stad van Puglia. Hier geen rijtjeswoningen of landhuizen, maar kleine ronde kalkstenen huisjes met een dak in de vorm van een kegel. Vaak zijn ze versierd met symbolen, zoals een maan of ster . Ik vind het net een sprookjesdorp. Heel magisch. David vindt het ook altijd erg leuk om mee te gaan naar Alberobello. We zijn er nu zeker een keer of vijf geweest.
Er is zó veel te zien, ook voor de kleintjes. Vaste prik is het parkje tegenover de Trullokerk. Hier zijn een aantal speeltoestellen. Hoe bijzonder: op de schommel tussen de trulli?

UNESCO-werelderfgoed
Alberobello is met zo’n 1500 trulli, in 1910 tot nationaal monument uitgeroepen. In 1996 werden de trulli van Alberobello opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Als je in de zogenoemde trulli-vallei rijdt, zie je de punten daken steeds tussen de heuvels uitkomen. Heel magisch. Wij rijden vaak via Bari –  Mononpoli – naar Alberobello. Dit laatste stuk van Monopoli richting Alberobello is echt prachtig.

Alberobello: Rione Monti en Aia Piccola
Het centrum is gebouwd op twee heuvels: op de oostelijke ligt de nieuwe stad, op de westelijke de oude monumentale stad.
Twee wijken bestaan vrijwel alleen uit trulli: Rione Monti en Aia Piccola. De meeste oude trulli zijn nu een souvenirwinkel geworden.
Men denkt dat halverwege de14e eeuw de eerste trulli zijn gebouwd. De huisjes zijn gebouwd zonder fundering en cement. Het verhaal gaat dat deze huisjes zo gemaakt zijn om belasting te ontduiken. De bewoners konden de trulli snel afbreken wanneer er belasting werd geïnd.

 

Restaurantjes
Je vindt ook talloze goede restaurantje in Alberobello. Het is een aanrader om in een trullo restaurantje te eten. Bij mijn laatste bezoek aan Alberobello hebben we gegeten bij Casa Nova. De prijs kwaliteit verhouding is erg goed. De service was uitstekend. Een klein gebaar maar o zo leuk; de eigenaar gaf David en Isabella een klein cadeautje. Zo lief. Ze zijn echt dol op kinderen in Zuid-Italie.

Tips om te bezoeken in Alberobello:
-Streekmuseum: Museo del Territorio
-Siamese trullo
-Trullokerk
-Trullo Sovrano (de enige trullo die uit twee verdiepingen bestaat)
– Martinucci voor een heerlijke cappuccino en het beste Italiaanse schepijs. 
Lekker eten kun je bij  CasaNova
-Overnachten in een Trullo? Trullidea Resort

 

 

Geef een reactie
*
*
*

INSTAGRAM

Instagram did not return a 200.