Jelly in Italy

Jelly in Italy

Trouwen in Italië: de ultieme trouwlocatie in Puglia

Heb jij ook de droom om in Italië te trouwen? Bijvoorbeeld in het authentieke Puglia, tussen de olijfgaarden op een prachtige Masseria?
Ik sprak met één van de beste weddingplanners van Nederland en Italië: Lucette Sforza-Voogsgeerd eigenaresse van House of Luce.
Lucette begon haar carrière 10 jaar geleden als als PR-/eventmanager voor grote merken zoals OPI, OMEGA, Balmain en Hünkemoller. Zeven jaar geleden werd zij voor het eerst gevraagd om een wedding te organiseren voor een bruidspaar dat haar ervaring in event design- en productie graag in wilde zetten op hun grote dag. Vele bruidsparen wisten Lucette hierna te vinden en sinds een jaar is zij officieel gestart met House of Luce; bespoke weddings. Lucette maakt onderscheid met haar kenmerkende elegante stijl, haar oog voor detail en kennis van de Italiaanse taal en cultuur. Zij organiseert met name weddings in Nederland en Italië. Benieuwd naar Lucette haar werk en haar ultieme trouwlocatie in Puglia? Lees dan snel verder!


Je bent weddingplanner, wat houdt je werk precies in?
‘Ik organiseer huwelijken en af toe events van a tot z. Ik werk alleen full-service dus van het begin tot het eind ben ik bij de weddings betrokken. Ik werk wereldwijd maar mijn focus ligt op weddings in Nederland en Italië.’


Waarom heb je voor Italië gekozen?
‘Mijn man is Italiaans. Hij komt uit een klein dorpje boven Lecce: Campi Salentina.
5,5 jaar geleden zat ik voor het eerst aan tafel bij mijn schoonfamilie’. Ik dacht: “Waar ben ik nu terecht gekomen?” lacht Lucette. ‘Je komt ineens in een heel andere cultuur. Ook sprak niemand Engels. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik heel snel de taal heb opgepikt. De televisie stond bijvoorbeeld altijd hard aan en wanneer er meerdere gesprekken aan tafel plaatsvinden wanneer je tussen 15 Italianen zit, dan gaat het snel. Ik hield altijd al van Italië maar vanaf mijn eerste bezoekje aan mijn schoonfamilie is de liefde zeker versterkt.’


Hoe ben je begonnen? 
‘Mijn eerste huwelijk heb ik 7 jaar geleden georganiseerd. Ik werkte toen nog voor een PR bureau in Amsterdam. Een bruid vroeg me: “Wil jij niet ons huwelijk organiseren in de Vondelkerk?”. Daarna organiseerde ik er in die tijd een paar per jaar naast mijn full-time baan. Twee jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd en ben ik naar New York gegaan. Jaren daarvoor had ik al voor een langere tijd in New York gewoond en deed ik ervaring op bij Diane von Furstenberg, Alice + Olivia en een gerenommeerd event bureau. Mijn droom was om een paar jaar later de stad opnieuw te ervaren in een andere levensfase en dat heb ik gedaan. Ik wilde even afstand nemen van het drukke dagelijks werk en mij verder ontwikkelen in digital marketing. Op dit moment is er veel behoefte aan deze kennis en het komt eigenlijk altijd heel goed van pas, of je nu een vast in dienst bent of een eigen bedrijf hebt.

In New York kwam ik in contact met een meisje die zou gaan trouwen in Montreal. Als snel kwam ik erachter dat ze nog bijna niets had geregeld en heb ik haar hierbij geholpen; van pasafspraken bij fantastische designers tot aan de styling van de hele dag. Hierdoor besefte ik me weer dat ik er zoveel energie van krijg en het heerlijk vindt om bruidsparen te helpen hun wedding te realiseren; met alle emoties, keuzes en verwachtingen die erbij komen kijken. Langzaam kwam het besef dat ik hier iets meer mee moest doen. Inmiddels bedenk ik al bijna 10 jaar creatieve event concepten, heb ik een sterke productie ervaring en een groot netwerk.


Toen ik weer terug was in Nederland besloot ik te freelancen. Ik had niet echt een uitgewerkt plan maar wilde vooral even aankijken wat er op mijn pad zou komen en wat goed zou voelen. Twee weken later, op 1 januari 2016, werd ik ten huwelijk gevraagd. Hierdoor kwam ik natuurlijk helemaal in de wedding-mood. Mijn man Paolo en ik waren er al snel uit dat we in Puglia wilden trouwen. De streek waar Paolo vandaan komt, de (bijna) zekerheid van zon en prachtige locaties maakten deze keuze makkelijk, daarbij vond ik het heel bijzonder om aan onze vrienden en mijn familie te laten zien waar Paolo vandaan komt. Ik ben heel veel bezig geweest met mijn eigen wedding en ik kreeg ondertussen vaker en vaker aanvragen van bruidsparen. Het is bizar, want vanaf het moment dat ik mijzelf openstelde kwamen de aanvragen binnen. Het is praktisch vanuit het niets ontstaan. Nou ja, dat is ook niet helemaal waar want het is een passie. Ik werk erg hard en het is heel natuurlijk verlopen en ik heb veel relevante ervaring. Dat harde werken voelt heel anders dan wanneer ik in dienst was van een bedrijf.  Iedere dag is het zeker 00.00 uur voordat ik mijn laptop dichtklap maar ik ervaar nooit stress. Misschien is dat ook wel een valkuil haha. Na mijn New York break ben ik tijdelijk als interim Global PR manager bij Hunkemöller aan de slag gegaan en heb ik de eerste campagnes van Doutzen Kroes als brand ambassador voor het merk begeleidt waarbij ook veel mooie events kwamen kijken. Op de dag dat mijn klus voor Hunkemöller stopte, reed ik gelijk door naar het huis van een bruidspaar; letterlijk zonder dat er een dag tussen heeft gezeten.’


Wat zijn belangrijke randvoorwaarden geweest voor je succes?
‘Ik heb inmiddels een groot (internationaal) netwerk en daarnaast komen er heel veel details bij kijken waarin ik bruidsparen echt kan ondersteunen. Ik ben heel servicegericht en wil het iedereen heel erg naar hun zin maken; niet alleen het bruidspaar maar ook hun families en geliefde gasten. Voor een bruidspaar is het fijn om te weten dat overal over na is gedacht en ze weten dat de details nog mooier zijn dan dat ze zich hadden voorgesteld. Het is heel dankbaar en mooi werk. Alle energie en passie die je in een wedding stopt zie en voel je ook daadwerkelijk terug. Ik vind het bijzonder om samen met een bruidspaar naar die piek en dag(en) toe te werken.

Ik kan zelf echt enorm genieten van de ‘dag grote dag’ en als ik zie dat het bruidspaar en hun gasten genieten dan is dat mijn grootste beloning!
De verwachtingen liggen heel hoog; wat volledig begrijpelijk is. Naast dat er heel veel emoties bij komen kijken, wordt er ook financieel in geïnvesteerd. Op een dag als je trouwdag willen mijn klanten en ik echt dat alle details kloppen en zowel de beleving van het bruidspaar als de gasten goed is overwogen. Daarmee maak je het van ‘een mooi huwelijk’ een onvergetelijke (paar) dag(en). Daarbij is het echt van belang om betrokken te zijn en betrokkenheid te kunnen tonen. Bij een wedding komen veel gelukkige maar ook verdrietige dingen kijken. Zoals bijvoorbeeld het gemis van een overleden familielid of gescheiden ouders. Dingen die de dag(en) een bepaalde lading geven.


Op het moment komen veel van mijn klanten uit het buitenland of zijn het mixed couples; van Afrika, Londen tot Dubai. Inmiddels weet ik heelgoed wat hierin de uitdaging is omdat ik zelf ook getrouwd ben met een man uit een ander land dan het mijne. Ik zie heel goed wat hierin de uitdaging is. Wat de struggles en de mooie kanten hierin zijn. Onlangs sprak ik nog een bruid die aangaf het zo fijn te vinden dat ik ook die ervaring heb en daarin kan adviseren. Mijn man is bijvoorbeeld katholiek opgevoed en ik niet. Dit was eerst best een gevoelig onderwerp bij mijn schoonfamilie. Het was voor hen bijna niet voor te stellen dat ik niet eens gedoopt was, dit komt in Zuid Italië eigenlijk niet voor. Toen wij besloten om zowel voor de wet (in Nederland) als voor de kerk (in Italië) te trouwen bracht dit heel wat gesprekken op gang; hierin hebben wij een keuze gemaakt rekening houdend met onze eigen wensen maar ook die van onze families. Wij zijn voor de wet getrouwd in de achtertuin van mijn ouders; dit hebben we heel intiem en klein gehouden. Voor zijn ouders was het maar gek om eerst wettelijk te trouwen omdat dit in Italië tegelijk met de kerkelijke ceremonie plaats vindt. Maar naderhand gaven ze aan het erg mooi en persoonlijk te vinden… “‘Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt.”


Wat is tot nu toe de mooiste wedding die je hebt georganiseerd?
‘Ieder huwelijk heeft iets heel speciaals. Bij de ene wedding is het de locatie waar ik mijn ogen uitkijk. Bij de andere wedding vooral de gasten. Waar je ziet en voelt dat het onderling zo hecht en echt is. Ieder huwelijk heeft zo zijn eigen elementen die het fantastisch maken .’


Wat is voor jou de ultieme trouwlocatie in Puglia?
‘Dat hangt heel erg af van de stijl. Maar er zijn meerdere locaties die ik prachtig vind. Mijn voorkeur gaat uit naar een Masseria, tussen de olijfbomen, omdat dit heel erg past en natuurlijk voelt in die regio.
Als je ook de zee erbij wil betrekken is een locatie die wat hoger ligt in het binnenland met uitzicht op zee ideaal.
Inmiddels heb ik een bestand met 150 mooie locaties in Puglia. Iedere keer als ik er ben bezoek ik een een aantal locaties, dat geldt ook voor andere regio’s in Italië waar ik veel te vinden ben.
Een belangrijke voorwaarde is dat het personeel servicegericht is en mee wil werken. Ik weet de mooiste locaties maar als het personeel niet professioneel is dan adviseer ik de locatie niet; en dat komt best wel eens voor, met name in Zuid Europa. Ik ga ook wel eens zelf ergens slapen of eten om te testen hoe de service is, pas daarna vraag ik om een rondleiding.
Door de organisatie van mijn eigen huwelijk en alle andere bruiloften kan ik nu profiteren van lokale kennis, leveranciers en tradities. Soms is het beter om met een lokale partij te werken maar regelmatig vlieg ik leveranciers over, dit hangt geheel af van de wensen.
Ook voor andere streken in Italië, zoals Toscane en Amalfi werk ik met lokale partijen en expertise. Als ik extra hulp nodig heb of onverwachts voor een uitdaging kom te staan dan kan ik allerlei mensen bellen in mijn netwerk.
In Italië werkt het allemaal wel iets echt anders en er zit ook een groot verschil in regio’s. Je moet afspraken vaak niet 3 keer checken maar 15 keer, en dan ook nog uitgewerkt in een volledige presentatie in het Italiaans. Maar hier zal jij ook ongetwijfeld ervaring mee hebben.’ lacht Lucette.


Je bent zelf ook in Puglia getrouwd, waar heb jij je bruiloft gevierd?
‘De locatie waar wij ons aperitivo, diner en feest hebben gehouden is Tenuta Luca Giovanni in de omgeving van Lecce. In het oude centrum van Lecce zijn we in Chiesa San Matteo voor de kerk getrouwd.’


Hoe zag de styling van je eigen bruiloft eruit?
‘In het design van onze wedding heb ik de Nederlandse en Italiaanse cultuur duidelijk samen laten komen. De styling was een mix van blauwe hortensia (dezelfde bloemen als op het huwelijk van mijn ouders), witte pioenrozen (omdat ik dit gewoon de allermooiste bloemen vind), lokale citroenen en Delfts blauwe vazen.
Lucette begint te lachten: ‘Ik heb een heel jaar Delfts blauwe vazen meegesleept naar Puglia zodat ik zeker wist dat ze heel aan zouden komen, iedereen verklaarde me compleet voor gek. Aan het einde van het feest mochten de gasten een vaas met bloemen meenemen naar huis/hotelkamer. Bloemen zijn toch één van de dingen waar we heel trots op mogen zijn als Nederlanders.


Alle save the dates, uitnodigingen, menukaarten en ceremonie programma’s zijn met de hand beschilderd door mijn moeder’ zegt Lucette trots. ‘Zij is daar heel goed in en heeft ontzettend veel geduld ‘Ik heb heel precies aangegeven wat Paolo en ik graag wilden. Om dat samen met mijn moeder te hebben gedaan maakt het heel bijzonder en persoonlijk.’ The ‘De save the date kaart was een vierkante kaart met als een omlijsting als een Delfts blauw tegeltje, met accenten van citroenen. De uitnodigingen zijn, voordat ik ze heb verstuurd, allemaal besprenkeld met citroenolie zodat de Zuid Italiaanse sfeer al bij het openmaken van de envelop werd gevoeld. ingetrokken….


De ceremonie was heel klassiek, met een loper van wit gipskruid en veel witte kaarsen en twee citroenbomen bij de ingang. Het apertivo vond plaats in een tuin met citroenbomen waarna we aan een tafel in U-vorm onder de sterren genoten van een heerlijk diner. Na het diner heeft de band de gasten lopend begeleid naar de andere kant van de villa waar een ‘secret garden’ was omgetoverd tot een soort D&G commercial; vol limoncello shots, gekleurde lampjes (typische ‘luminarie’), citroentorens en beschilderde tamboerijnen. Onze openingsdans hebben we in een traditionele vorm van ‘pizzica’ (lokale dans) gedaan onder begeleiding van een lokale band, hilarisch was dat. Direct daarna zette onze Nederlandse dj één van onze favoriete nummers is en hebben we tot heel laat gedanst. Eenmaal terug in de masseria waar we sliepen zijn we het zwembad ingedoken (mijn jurk had ik al veilig omgewisseld voor een witte bikini) waar we de zon op hebben zien komen. Veel details. ‘Ja daar houd ik nu echt van en dat maakt het speciaal.’


Wat maakt dat jij de beste weddingplanner bent?
‘Ik zal mijzelf niet snel de beste weddingplanner voor iedereen noemen omdat een weddingplanner heel goed moet passen bij de persoonlijkheden, stijl en wensen van het bruidspaar; vaak raak ik echt bevriend met mijn klanten. Gelukkig voel ik de gewenst stijl meestal heel snel aan en kan ik ervoor zorgen dat het een wedding wordt in een design dat heel goed aansluit, vol verassingen voor de gasten, van het ene hoogtepunt naar het ander. Ik ben creatief, conceptueel en organisatorisch sterk en heb een relevante, jarenlange ervaring waardoor geen vraag of uitdaging teveel is. Dit is een fijne mix voor bruidsparen om mee te werken. Ik vind het heel belangrijk dat het voortraject vooral ook heel gezellig en positief wordt ervaren, waarbij ook veel wordt gelachen. Het bruidspaar neemt mij aan om veel tijd te besparen en doordat ik een limiet stel aan het aantal weddings dat ik aanneem per jaar, kan ik er volledig voor ze zijn. Tevens verwachten ze een bepaalde kwaliteit en niveau wanneer ze met mij samenwerken. Een bruidspaar mag ervan uit gaan dat ik echt niet ga slapen voordat de perfect kleur kaars, bankje of envelop gevonden is, dat geeft veel rust.’


Je hebt een elegante stijl. Prachtig. Hoe pak je dit doorgaans aan?
‘Ik besteed veel tijd aan een designplan en probeer altijd een contrast te vinden. Mijn stijl is vrij elegant maar het is heel belangrijk dat er continu onverwachte, persoonlijke elementen terugkomen waarbij alles samenkomt gedurende de dag; dat zorgt voor die herinnering die een bruidspaar en hun gasten niet meer vergeten.
Dan is het aan mij om de beste leveranciers te vinden om het uit te voeren; dat kan in sommige streken best een uitdaging zijn. Het is bijvoorbeeld in Zuid-Italië al een uitdaging om een goede variatie en kwaliteit aan bloemen te vinden. Lucette begint te lachen en vertelt een anekdote over een bosje tulpen wat ze wilde kopen bij een bloemenstal in Lecce: ‘Ik wilde alleen maar een simpel bosje tulpen kopen voor vrienden waar we gingen eten. Met alleen maar een simpel lintje er omheen. Meer niet. Nou, dit was er niet in te krijgen bij de verkoper: ‘Niet mixen met andere bloemen? Alleen maar die tulpen? Geen tule, glitters en papier?’ ‘De stijl is over het algemeen vrij kitsch in Zuid-Italië. hahahaha. Jij herkent dit ook?’


Heb je wel eens een samenwerking stopgezet met een bruidspaar?
‘Nee gelukkig niet. Ik voer natuurlijk altijd een voor uitvoerig intakegesprek en al snel herken ik inmiddels of het goed op elkaar aansluit.
Ook ben ik daarin zelf heel eerlijk. Ik zal bijvoorbeeld niet snel een bruiloft aannemen in een land waar ik geen netwerk heb en niet de beste service kan garanderen. Dan is het beter om een andere weddingplanner aan te nemen; ik geloof heel erg in de kracht van een netwerk en lokale expertise.’


Lucette wat een mooie naam! Dit heb je prachtig verwerkt in je bedrijfsnaam: House of Luce. Hoe kom je hier zo op?
‘Barbarette is de naam van mijn moeder en Lucie de naam van mijn oma. Daar hebben mijn ouders Lucette van gemaakt; Luce betekent licht in het Italiaans. Op het moment dat ik de naam bedacht zat ik in een prachtig hotel in New York en bedacht ik: House of Luce. Ik houd persoonlijk erg van boutique hotels en een huiselijk, welkom gevoel. Ik wilde graag een naam die niet direct alleen aan bridal en weddings doet denken.’


Favorite stad in Puglia?
Lecce. Ik ben ook erg gecharmeerd van Ostuni, Cisternino en Polignano a Mare.

Jouw 5 hotspots in Lecce?
Hotel la Fiermontina – een soort oase, heel dicht bij het oude centrum. We hebben hier eens Oud en Nieuw gevierd, aan een lange tafel vol met locals en gasten die overal ter wereld vandaan kwamen.
• Chiesa San Matteo – omdat wij elkaar hier het ja-woord hebben gegeven.
Bed & Breakfast Little Dolce – een heerlijke plek midden in het oude centrum van Lecce – ik heb mij hier samen met mijn moeder, getuigen en bruidsmeisjes klaargemaakt op de dag van ons huwelijk.
• Quanto Basta – heerlijke cocktail bar – Via Marco Basseo, 29, 73100 Lecce LE, Italy.
Tormaresca – heerlijk restaurant en fijn interieur.

Hoe ziet je droomvakantie in Puglia eruit?
‘Ik vind het heerlijk om een mix van het noordelijke en het zuidelijke deel van Puglia te maken. Een paar dagen rondom Ostuni, bijvoorbeeld in Masseria San Nicola of Borgo San Marco. Daarna gaan we vaak verder richting het zuiden. In Otranto zit bijvoorbeeld een boutique hotel waar ik graag kom; Palazzo de Mori vervolgens een paar nachten in Naturalis Bio Resort; saving the best for last.’


Favorite slaapplaats in Puglia?
Naturalis bio Resort is echt één van mijn favoriete plekken ter wereld. Hier hebben we de eerste twee nachten van onze huwelijksreis geslapen. Heerlijk eten en de meest vriendelijke mensen. De eigenaar is zo aardig en een heel inspirerende man. Op het terrein is een Aloë Vera plantage; dit ingrediënt wordt ook gebruikt voor de eigen beauty producten van Naturalis. Daarnaast hebben ze prachtige olijfolie en wijnen. Voor mij de ultieme luxury en ontspannen kan er makkelijk in de prachtige spa. Ik boek altijd een massage met Anna, een echte miracle worker. Ik gebruik deze spa ook vaak voor de bruid en haar bruidsmeisjes de dag voor een wedding; dan kunnen ze eerst fijn ontspannen in de spa en vervolgens lunchen aan het zwembad.’

Paspoort owner & founder van House of Luce
Naam: Lucette Sforza-Voogsgeerd
Leeftijd: 30
Woonplaats: Amsterdam
Burgerlijke staat: Happily married
Hobby’s: City trips, verre reizen, van de beste restaurants en hotels genieten samen met mijn man.

Website House of Luce: www.houseof-luce.com
Get in touch! welcome@houseof-luce.com

Photo credits: Alice Mahran, Marco Schifa, Lisette Lubbers

Geef een reactie
*
*
*

INSTAGRAM

Instagram did not return a 200.