Jelly in Italy

Jelly in Italy

Culturele hoofdstad van Europa: Matera

Matera is één van de meest bijzondere en indrukwekkendste plekken die ik heb gezien in Zuid-Italie.
Matera ligt net buiten Puglia in de provincie Basilicata. Het is ongeveer 50 minuten rijden vanaf Bari. Ik ben er nu een keer of 6 geweest.. het verveeld nooit en iedere keer krijg ik weer kippenvel. Het is zo bijzonder, vooral buiten het hoogseizoen. Zo’n stilte.. Je waant je terug in de tijd. Ik houd ervan om door al die smalle straatjes te dwalen en mooie plekjes te ontdekken, om vervolgens te genieten op een terras van een heerlijke Aperol en het prachtige uitzicht. Mijn zoontje David vindt het ook altijd leuk om mee te gaan. Genoeg trapjes en muurtjes om op te klimmen en te klauteren. Als je wat slechter te been bent is het aan te raden om een ‘3 wieler-taxi te nemen’. Mijn vader en moeder vonden dit helemaal geweldig en wij ook (;

Meer informatie over de oorsprong van Matera
De stad bestaat uit twee delen; de Sassi nabij de kloof en de moderne stad op de vlakte. Hier vind je prachtige kledingwinkels en kun je heerlijk shoppen. Maar de stad is vooral bekend vanwege de Sassi, een wijk die bestaat uit huizen die deels uit de bergen uitgehouwen zijn.
De oorsprong van Matera ligt in de prehistorie toen men begonnen is met het uithakken van woningen. De Sassi werden tot 1952 nog bewoond door 15.000 mensen. Daarna is het door de Italiaanse regering verboden om hier te wonen in verband met de slechte hygiënische en sanitaire omstandigheden. Vervolgens ontstond er leegstand en was Matera een soort spookstad.
Sinds 1980 is er veel veranderd en het is tegenwoordig hip om in de Sassi te wonen. Ook is Matera een aantal keren het filmdecor geweest. Onder andere voor ‘The Passion of the Christ’, met Mel Gibson. Dit heeft ook meer toeristen naar Matera gebracht en meegeholpen aan de verandering.  Veel grotwoningen doen nu dienst als unieke bed & breakfasts, souvenirwinkels of extravagante vijfsterrenhotels. Inmiddels staat de stad Matera op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO.

  .

Op de Via Madonna della Virtù heb je een super mooi uitzicht op de vallei en de grotwoningen aan de andere kant van het dal.

Je vindt overal vlaggen in de stad met Matera2019.  Het jaar waarin Matera culturele hoofdstad van Europa zal zijn. Er wordt momenteel druk gewerkt om de stad nog verder op te knappen. Van de leegstaande grotten in de Sasso Caveoso wil men een groot openluchtmuseum te maken. Nu kun je ook al een grotwoning bezoeken ingericht zoals vroeger: ‘Casa Grotta’.

 

 

Reizen
Matera ligt op een klein uur rijden vanaf Bari. Vanuit Nederland gaan er directe vluchten naar Bari Palese. Je kunt vliegen met Transavia/KLM vanaf Amsterdam Schiophol of vliegen met Ryanair vanuit Maastricht of Weeze Düsseldorf (DLD).

Slapen & Eten
Hieronder heb ik twee prachtige unieke locaties geselecteerd. Je kunt er genieten van heerlijke locale wijnen en food zoals cavatelli, orecchiette en calzoni. Daarnaast is het mogelijk om een wellness treatment te boeken. Of te koken met de Chefkok.

Sextantio Le Grotte Della Civita
Via Cevita 28
75100, Matera, Italië


Sant’angelo luxury resort
Rione Pianelle

Piazza San Pietro Caveoso,
75100, Matera, Italië

 

 

Geef een reactie
*
*
*

INSTAGRAM

Instagram did not return a 200.