Jelly in Italy

Jelly in Italy

7x tips wat te doen in Cisternino

Op zaterdag gaan we er meestal op uit. Lekker samen een ontbijtje nuttigen buiten de deur. Vandaag kiezen we ervoor om naar Cisternino te gaan. Hier zijn we nog niet eerder geweest. Het is ongeveer een uur rijden ten zuiden van Bari. Je neemt de ss16 richting Ostuni. Op een gegeven moment krijg je de afslag richting Cisternino, een dorp dat met Locorotondo en Martina Franca de randen van Valle d’atria vormt. Een prachtig stukje Puglia. Heuvelachtig landschap met duizenden Olijfbomen en Trulli’s (witte huisjes met een puntdakje).

Als we aankomen in de buitenwijken van Cisternino zijn we nog niet echt enthousiast maar zodra we het Centro Storico binnenrijden begint mijn hart toch wat sneller te kloppen. Héérlijk! Wat fijn! Weer een mooie plek ontdekt in Puglia! Ondanks dat de zon vandaag niet echt schijnt kan ik hier toch echt mega enthousiast van worden. We hebben de auto geparkeerd bij een panoramisch uitzichtpunt.

Dit bleek een goede keuze te zijn. Direct aan de rechterkant bevindt zich een charmante pasticceria (bakkerij) waar we colazione (ontbijt) hebben genuttigd.
Zoals je wellicht al weet bestaat een Italiaans ontbijtje uit cappuccino en een cornetto (croissant). De regel is dat je na 12.00u geen cappuccino meer drinkt. Hooguit een espresso. De bardame is hoffelijk en schenkt een cappuccino in. De koffie is degelijk en goed uitgebalanceerd.

Er is een ruime keuze wat betreft de taartjes. Alles is gemaakt in eigen bakkerij. David kiest een lekkere chocoladecake, Isabella een biscotti en Arno en ik delen een Torta con Frutti. (Ja, iets met goed voornemens (; ). De specialiteit van het huis is cheesecake maar daar hadden we beiden nog niet zo’n zin in. Het is gemaakt met verse ricotta.
In een uur tijd kun je zo ongeveer het hele dorp leren kennen. Het is een komen en gaan van groepjes mannen, stelletjes die even een espresso nemen, lekker kletsen met de Barista Anna en weer gaan. Een heel gemoedelijke sfeer. Ook hier worden de kinderen en wij weer aangesproken. Wij maken ook even een praatje met Anna. Ze geeft aan dat er net een Nederlands stel is komen wonen in Cisternino. Een half uur voordat wij aankwamen zijn zij vertrokken. Helaas, we hebben ze net gemist. We zijn in de tweeënhalf jaar dat we hier wonen nog nooit toevallig Nederlanders tegen het lijf gelopen. Ik laat mijn visitekaartje achter voor het geval zij bepaalde vragen hebben of het gewoon leuk vinden om een keer af te spreken.

We lopen het historisch centrum binnen en komen uit op Piazza Vittorio Emanuele. Een gezellig pleintje. (Bij mooi weer vooral kan ik me zo voorstellen). Het regent dus wij schieten snel een restaurantje binnen. De huizen in het oude centrum hebben typisch oosterse elementen, met verborgen binnenpleintjes en buitentrappen.

Piazza Vittorio Emanuele
Torre dell’ Orologio , symbool van Cisternino

In dit restaurant huist ook een slagerswinkel en in de zaal ernaast is het restaurant. Het klinkt niet zo lekker fris maar het was absoluut schoon en fris.

Restaurant: Le tre Lanterne

We zijn vriendelijk ontvangen. Arno en ik besluiten samen een Antipasti della casa te nemen en een huiswijntje. Dit blijkt een goede te zijn. We krijgen zeker negen verschillende bordjes met allerlei lekkere hapjes: Ceci, Mozzarella, carpaccio di pollo, bitolli, formaggio en nog veel meerHeerlijk! We besluiten dat dit genoeg is als lunch.

Antipasti della casa

Ook de kinderen vinden het lekker. Voor David en Isa hebben we een ook een bordje orichette con pomodori besteld. (Traditionele pugliese pasta in de vorm van een oortje). Hier is David gek op. Isabella is dol op alles wat ze krijgt (;
Na een korte wandeling besluiten we richting huis te gaan. Cisternino heeft ons verrast en we komen zeker een keer terug!
Arno wil thuis zijn voordat het donker wordt. Hij moet zijn looptraining nog uitvoeren. In maart hoopt hij mee te doen aan de marathon van Jeruzalem. Dus, ja dan moet er natuurlijk wel getraind worden..

7x tips wat te doen in Cisternino:

1. Chiesa Madre di San Nicola di Pàtara
De moederkerk is gewijd aan Sinterklaas uit Patara (Sinterklaas van Bari). Deze kerk werd rond de vijftiende eeuw gebouwd in Apulische laat-romaanse stijl. Het is gebouwd op een aanbiddingsplaats van de Basiliaanse monniken die dateert uit de VIII eeuw.
Na verloop van tijd is de oorspronkelijke middeleeuwse uitstraling veranderd als gevolg van verbouwings- en reconstructiewerkzaamheden.

Chiesa Madre di San Nicola di Pàtara


Daarnaast zijn er nog vijf andere kerken die je kunt bezoeken:
San Cataldo Chiesa »
Chiesa di St Lucia »
Chiesa di Santa Maria de Bernis »
Chiesa di Sant’Antonio »
Chiesa di Santa Maria di Costantinopoli »

2. Casale di Cisternino
De Casale di Cisternino werd op 26 februari 1180 door paus Alexander III toegekend aan de bisschop van Monopoli. Op die datum begon de eeuwenoude overheersing van de bisschoppen van Monopoli, die de titel droegen van Baroni di Cisternino (baronnen van Cisternino). Het paleis werd opgericht in 1560 op aandringen van Preconio, die toen bisschop was. Zijn wapenschild is hiervan een sterk teken en het wordt op de sluitsteen van de boog van de hoofdingang geplaatst. Tegenwoordig is het echter zwaar beschadigd. Het meest evidente element is echter de epigrafische inscriptie. Als je van geschiedenis houdt zeker de moeite waard.

3. Prachtig uitzicht bij de Panoramische uitkijkpunten
Cisternino is een mooi stadje bovenaan een helling, uitkijkend over de Valle d’Itria en de kust. Cisternino biedt een uniek uitzicht over de landelijke omgeving van het dal met trulli. Een magische plek om de zonsondergang te bekijken. Je vindt in het Centro Storico verschillende uitkijkpunten. Dit kan niet missen. Het staat goed aangegeven.

4. Cappuccino & aperitivo
History Vignola Cremeria 
Neem je colazone of aperitivo bij deze bar. Het gebouw staat op een unieke plek vanwege het panoramisch uitzicht over Valle d’atria.
In de zomer is deze bar open van 07.00u tot 2.3ou. In de winter is de bar op woensdagen gesloten.

History Vignola Cremeria

5. Eten
Le tre Lanterne
Een uniek familie restaurant. Een heerlijke plek om te lunchen. In restaurant is ook de winkel van de Slagerij. Het is eten, prijs kwaliteit wat prima.
Piazza Vittorio Emanuele 34
72014 Cisternino, Italy.

6. Proef de Locale specialiteit
Ga voor het dinner op zoek naar de locale specialiteit: ‘Bombette’ kleine stukje vlees gevuld met ‘mince’, ham en kaas.
Je kunt dit bijvoorbeeld eten bij Zio Pietro of bij Vecchio_Fornello.

‘Bombette Pugliese’

7. Slapen
Prachtige villa net buiten Cisterino gelegen in de landerijen tussen de olijfbomen.
Villa Lamia Trullo Cisternino
Contrada San Leonardo 2,
72014 Cisternino, Italy.

 

Geef een reactie
*
*
*

INSTAGRAM

Instagram did not return a 200.